Glögg!

Snart är det dags för årets ca fjärde gång :)

DreamHack

Det är femton tusen personer som inte sover i flera dagar. Det vidriga är att jag har sovit i lokalen där så många suttit och utsöndrat vem vet vad för sorts kroppsvätskor. Blä!

Jul jul strålande julpynt

Det råder en viss dissonans mellan vad jag och min sambo vill ha i pyntväg. När jag läst i andras bloggar om hur julgardiner planeras så vill jag ha det med bara för att JW inte vill det. Jag ska hänga upp mina Nisser på Snor och har köpt en adventsljusstake och ska tända första ljuset på söndag. Jag tackar redan ICA för presenten en julbock, eftersom den är gratis så JW har inte så mycket att sätta mot. Tur för mig att NBV har sådanna elektriska ljusstakar i fönstren nedan för oss och att kommunen har pyntat tre granar på väg till tåget med ljusslingor bara för mig och att grannarna påstår att de kanske till och med ska ha två riktiga julgranar!

Grupparbeten på distans

Kan det bli värre?
Min grupp bestämde att vi skulle utgå från det som en i gruppen skrivit men jag hade också redan skrivit och eftersom jag är vrång och inte ska sammanställa så lade jag helt enkelt bara in min stycken under de tre rubrikerna med min åtta (8) referenser, hon som skrivit det vi skulle utgå från hade bara hittat saker som rörde uppgiften i två (2!) böcker. Det betyder jag vill inte läsa det som är på engelska. I förra arbete tog de bort några av mina referenser i sammanställningen så nu skickade jag med att jag kommer ta illa upp om de tar bort mina refefenser. Det står att i uppgiften att den ska skrivas med hänvisning till kurslitteraturen så jag tycker att jag har rätt i att det är mer än två av böckerna.
Jag sammanställde ett grupparbete i förra delkursen och det har bara varit fyra grupparbeten och vi är fem i gruppen så därför vill jag inte ta på mig att sammanställa igen...
Men det är bara en E eller ja en Godkänt uppgift så jag kanske inte borde ta så illa vid mig när det blir dåligt, eller?
Den andra kursens andra grupparbetesträff har blivit flyttad till på måndag då en i gruppen är sjuk, typiskt när jag laddat så.

Jag är dessutom rätt nöjd med denna uppgiften...

Gruppuppgift II
David är en medelålders man som arbetar som projektledare inom IT-branschen. Han har genomfört många framgångsrika arbeten och projekt, och är alltid mycket uppskattad vem han än arbetar för. Han har varit anställd av flera olika företag inom den turbulenta IT-branschen. Hans nuvarande arbete är mycket uppskattat  av den organisation där han är anställd.

Vid det här laget har David under flera år druckit mycket, men han har haft sina vidlyftiga alkoholvanor under kontroll. Familjeproblem har gradvis uppstått och hans fru har flyttat med barnen till en egen lägenhet. Vid samma tid ökar Davids symptom på alkoholproblem på arbetet. Han passar tider allt sämre, han klarar inte av att koncentrera sig på möten och ibland glömmer han till och med bort dem. Flera gånger har hans arbetskamrater diskuterat hans beteende. Dessa diskussioner når varken David eller hans överordnade som ansvarar för hans anställning. Allt blir kritiskt när det visar sig att projektet som han ansvarar för inte klarar att hålla tidsschemat, och inte heller kvalitetskraven.

Diskutera i studiegruppen

Om Ni vore arbetskamrat till David ,vad skulle Ni göra?
Det är skillnad på vad jag tror att jag skulle göra och på vad jag skulle vilja att jag gjorde.
Jag tror tyvärr att jag inte skulle våga säga till David om hans opassande beteende och brister i arbetet. Men jag skulle verkligen vilja att jag gjorde det. Eller åtminstone att jag skulle ta upp det med arbetsledaren.
Jag skulle vilja att vi arbetkamrater tar upp det tidigt med arbetsledaren istället för att skvallra med varandra eller hålla honom om ryggen och göra hans jobb och ge honom halstabeltter.

Om Ni vore Davids arbetsledare, vad skulle Ni göra?
Jag hoppas innerligt att företaget har en bra, tydlig och väl inarbetad drog policy. Då skulle jag använda mig av den. Om så inte är fallet skulle jag be att få prata med honom och i samtalet fokusera på hans försämrade arbetsprestation. Att han varkar ha svårt att koncentrera sig och att projektet som han ansvarar för inte verkar klara att hålla tidsschemat, och inte heller kvalitetskraven och utgå från detta i samtalet om alkoholproblem. Jag skulle vilja att han gick till företagshälsovården och sedan försöka få honom att gå med på någon typ av adekvat  behandling antingen i öppenvård eller på behandlingshem också för att kunna ta in en vikarie som kan rädda projektet så vi inte tappar kunden. Det är viktigt att vi sätter upp gemensama mål för hur rehabiliteringen ska gå till och när han ska kunna återkomma till arbetet samt att jag som arbetsledare är tydlig med exakt vad som måster förbättras .Han är duktig och det är viktigt att ta bort missbruket och inte missbrukaren . Han har haft många tidigare arbetsgivare men vi skulle vilja ha kvar honom här på företaget då det är viktigt med en stabil personalstab.

Om Ni vore anställda på den företagshälsovård som Davids arbetsplats tillhör, vad skulle Ni göra då?
Vi skulle jobba med screening för att kunna fånga upp arbetare tidigare än i Davids fall.
Jag skulle dels vilja ta tester för att se om han har problem med blandmissbruk.
Det känns viktigt att försöka ta reda på bakomliggande orsaker. Om det är stress  på arbetet som gör att han dricker eller som det finns någon annan orsak.
Visar det sig att ångest är den bakomliggande orsaken skulle jag föreslå Antabusbehandling i tre månader för att se om ångesten upphör när han slutar tillföra alkoholen. Om det inte skulle upphöra så skulle jag skicka honom vidare till vård mot ångesten. Får han ordning på den så kommer han antagligen dra ner sitt drickande till en riskfri nivå.
Om han skulle vara vresig och mot så skulle jag försöka med motiverande samtal, eller annan korttidsintervention för att öka dissonansen och långsiktigt få honom att vilja göra en förändring.
Om han skulle blir riktigt dålig och utsätta sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara, löpa en uppenbar risk att förstöra sitt liv, eller kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående . Så skulle jag se till att han hamnar hos en läkare som får göra undersökning och skriva intyg om att han behöver tvångsvård.
  


 Tobutt, C., Eriksson, J., Sanders, A., Bijl, R. & Gärdegård, N.; Att hantera alkohol och andra drogproblem i arbetslivet: För kvalitet och säkerhet. Sida 54
 Gärdegård, N.; Kan dom så kan vi, Sundsvall, Norra förlaget, 2001.  Sida 53
 Tobutt, C., Eriksson, J., Sanders, A., Bijl, R. & Gärdegård, N.; Att hantera alkohol och andra drogproblem i arbetslivet: För kvalitet och säkerhet. Sida 58
 Föreläsning av Christer Toft Jämtlands läns landsting 071113, Mittuniversitetet Östersund
 Ulric Hermansson Riskbruk av alkohol i arbetslivet, En kunskapsöversikt om motiv och åtgärder, ISSN 0281-692 X
  Servizi per l'Organizzazione del Lavoro e la Creazions di Occupazione, Rome,
Italy, Addiction Research Institute Rotterdam, Alcohol Concern, London and
Societa' Italiana Di Alcologia, Florence, Italy; Alcohol and The Workplace. A European Comparative Study on Preventive and Supporting Measures for Problem Drinkers in their Working Environment, Brussels, European Commision, DG Employment & Social Affairs, 2005.
 Ulric Hermansson Riskbruk av alkohol i arbetslivet, En kunskapsöversikt om motiv och åtgärder, sida 26
 Föreläsning med  Jan Eriksson 070925

Mittuniversitetet, Rehabiliteringsvetenskap
Alkohol- och Droger i arbetslivet 15 HP
Jennifer


Galet

Imorse när jag gick till skolan kom jag på att jag ska börja med det igen att gå fram och tillbaka till skolan helatiden. Ovant. Vi började grupparbeta idag. Det blir nog bra.
Jag har skickat en del viktiga mail idag efter lång väntan på respons.
Intressant vilka svar man kan få utifrån saker man inte ens tänkt på...
Jag tror för övrigt att UNF behöver ett bättre personaltänk, långsiktigt. Samt bättre arbetsanalyser innan vi anställer folk.
Det positiva är att jag har något att relatera det jag läser i skolan till, det negativa är att det känns som att det kommer krävas mycket jobb. Till exempel för att få personal som stannar längre och trivs mer med sitt arbete. Vi måster förstå att vi har så mycket kunskap hos våra anställda som vi nog inte alltid tar tillvara på på bästa sätt.

Nyktra.se

Emil har satt ihop en portal för nyktra bloggare. Bra måste jag säga!
Nyktra.se

Nästa höst?

Nu är det tydligen klart att det ska blir en psykolog utbildning här. Nästa höst tur att jag kommit fram till att psykolog nog inte är min grej...
ÖP

Se så stolta de är!

Anna, Kalle och Martin i ÖP

Hur svensk är jag?

Hur svensk är du?
[X] Ditt efternamn slutar på -son (Men planen är att inte ha det hela livet)
[] Du känner någon som har samma förnamn som du
[] Du känner någon (utanför din släkt) som har samma efternamn som du
[] I din familj är ni 2 barn
[] Du bor i villa
[x] Du bor i en tätort (Östersund!)
[x] Dina föräldrar är mellan 35-50 år gamla
[X] Dina föräldrar har gift sig
[] Din mamma är yngre än din pappa
[X ] Din pappa heter Lars
[ ] Din mamma heter Anna (Nej men Annika nära skjuter ingen hare)
[ ] Din familj har en Volvo (mamma hade en, moster har en)
[] Din familj har en silvergrå eller röd bil
[x] Du har tillgång till Internet hemma
[x] Du har egen mobiltelefon
[] Du har ett eget rum
[x] Du har varit utomlands minst 2 gånger
[X ] Du har varit på Mallorca/Kanarieöarna
[] Du har varit i Grekland
[ ] Du har varit på Öland minst 2 gånger
[ ] Du har varit på husvagnssemester minst 2 gånger
[ ] Din familj har en husvagn
[] Ingen av dina föräldrar röker
[x] Din pappa är lite lätt överviktig
[] Du idrottar flera dagar i veckan
[] Du har husdjur
[] Du får månadspeng
[x] De flesta i din familj är blåögda
[] Du äter McDonalds
[x] Du följer Melodifestivalen ibland.
Jag är 36% svensk. Men kul! Hittade
här! Multiplicera dina x med 3 får du din procent!

Kaosartat

Jo jag hade rätt det känns kaos med ett grupparbete som ska resutera i ett gemensamt PM med tillhörande platsannons, ett individuellt PM två intervjuer och två feedback tillfällen samt en hemtenta.
Så om du vill bli intervjuad (likt en arbetsintervju) hör av dig till mig. Det kommer filmas och min grupp och handleadande lärare kommer se materialet sedan kommer det förstöras. Eftersom vi inte ska känna de vi intervjuar kan jag tänka mig att vi kommer att ta med en person var per tillfälle och "byta" med varandra.
Det blev en grupp i alla fall, med en till som läst psykologi innan och tre grabbar. Det blir nog bra. Jag har lagt upp fint i min kalender när jag ska läsa vilken litteratur och är riktigt nöjd med att ha läst så mycket av den andra kursens litteratur redan och att jag bara har en uppgift kvar där. Att läsa på distans motsvarar verkligen inte att läsa campus bundet.
Nu ska jag klurar på en egenskap eller ett yrke som vi kan rekrytera...
Jag är lite inne på polis, eller utgå från en egenskap typ ordentlig vilket kanske kan resultera i en präst...

Bra jobbat Anonym!

Svaren är helt korrekta och jag tänkte bifoga en bild och en länk så fråga två kanske blir lite klarare.
image15

Se även
Centralskolan
Avsnitt 4 av 8 men alla är sevärda

Tävling!

Man vinner stora äran och inte vilken ära som helst utan Jämtlandsäran.
Fråga1: Vilket är det största landet?
Fråga2: Hur vill jag att folk ska se på mig?

Besviken

Varför känns det som att alla utanför FS är så mycket mer intresserade av det här med utbildningarna och utbildningssystemet?

Tur att RB bilddagbokar så fint om unge herr IB som hoppar så duktigt!

Betygsskala

Det är den där pastasåsprocesens nya sjugradiga betygsskala där F och FX är underkänt men FX så kan man få göra kompleteringar istället för omtenta (vilket inte min lärare verkar ha förstått men eftersom jag inte fick FX så tänker jag inte ta striden). A är bäst.

Jag hatar veoliatransport

Sist jag åkte till Sveriges mest fruktansvärda stad (Sundsvall) så tåg jag ett toktidigt morgontåg för att komma i tid. Det tänkte jag ta på tisdag med. Men nej då det tåget går bara på måndagar så nu har jag fått betala påtok för mycket för att få stressa riktigt mycket för att kunna åka med någon buss till Ortviken för att antagligen få höra om den fantastiksa Sundsvallsmodellen som jag redan lessnat på, skit liv!

Effektiv?

Idag tog jag sovmorgon och började plugga först vid 10 tiden. Då filade jag på en uppgift och gjorde en uppgift från början till slut vilket gick strålande mycket tackvare det efterlängtade mailet.
Sedan fick jag veta tentaresultatet. Jag fick ett D men två poäng från C jag överväger att kräva två poäng till när jag får tillbaka min tenta och kan jämföra med svarsmallen som vi fick idag. Nu ångrar jag lite att det var så tråkigt att lära in skillnaden på hur en kokain påverkad person är mot alla andra sorters droger. Bara för att jag tyckte att behandlind, totalkonsumtionsmodellen och dylik var intressantare och av större vikt.
Efter det lämnade jag tillbaka två böcker och lånade en ny skolbok på MIUN. Sedan dess har jag läst i den i typ en timma. Nu är maten färdig lagad och jag har gjort ett par viktiga inlägg på Sobban, snart är det dags för telefonmöte med skolgruppen och sedan har jag blivit bjuden till grannarna på glögg. Hur kunde jag hinna så mycket idag när jag började så sent?
Antagligen för att jag knappt läst något alls idag. Men då har jag ju något att göra imorgon!

Två möten och ett efterlängtat mail

Imorgon kommer jag ligga i fas. Det känns bra. På måndag kommer det nog kännas kaos men jag har kommit fram till att det "bara" varar i fyra veckor så det borde gå.

Yran vs active summer camp

Typiskt! Det finns så mycket sommar att välja på så måste de lägga active summer camp samtidigt som Yran. Men om Jag kommer redan den 27 juli visst borde det vara okej om jag åker hem den 30 eller 31. Men en sak förstår inte jag active summer camp är mellan den 27 juli och 3 augusti. Inte en enda dag att sova ut på innan alla ska hem och sommarjobba måndagen den 4 igen...

Logik

Jag och LT åker tåg i många timmar imorgon för att ha ett möte med tre pers istället för sex personer. Nästa gång får de komma till Norrland om de alla fall inte tänker komma på mötet.

Somna?

Varför håller jag på och somna hela tiden när jag ska läsa? Antagligen för att det är en bok på engelska som är riktigt tråkig och jag måste läsa den för det är många sidor och man får bara låna böckerna på Universitetet i två veckor och någon har ställt sig på kö efter mig så det är bara att läsa på...

Lediga dagen!

I fredags ringde JW och sa att han funderade på att ta ut övertid idag för att han tyckte att det kändes som att vi knappt hunnit bara vara med varandra på länge. Himla trevligt tycker jag! Vi började med Wii spelande hos pappa igår kväll, hade lite sovmorgon och sedan åkte vi på loppis med mamma, lillebror och Hilma. Vi hittade ett Tjuv och polis så kom förbi så tar vi ett parti. Sedan lagade jag middag vilket typ aldrig händer när JW är hemma och medan den var i ugnen hann jag skriva klart en skoluppgift så efter maten gick vi och veckohandlade. Sedan mysade vi ner oss i soffan med en film och nu ska vi tvätta. Det är trevligt att vara sambo måste jag säga!

Centralskolan

Jag har problem med att Top Model är samtidigt som Centralskolan, tur för mig att jag inte har så mycket för mig nu och kan se reprisen!

Det går bra nu

Inga pengar rullar in men gruppuppgift 1 är klar och jag har hittat intervjupersoner till inrividuelluppgift 1 och 2 så de borde jag kunna göra kalrt i helgen och gruppuppgift 2 hinner jag helt klart med till veckan. Det är fina grejjer för då har jag bara individuelluppgift 3 kvar som är nästan som en hemtenta. Då komma jag ha tid för personalresursplaneringen.

Jag ska erkänna en svag punkt

Nu när JW kom hem från jobbet sa han: Du har riktigt tråkigt va?
Men jag ska erkänna att jag har en svag punkt för gospel. Därför har Idol visats på vår TV ikväll.

Gruppuppgift I klar

Nu är den klar jag jobbar på att göra klart alla inlämningsuppgifter nu i helgen och till veckan så det inte blir så galet mycket att göra när jag ska läsa dubbelt...

The Hives

Något oväntant har hänt. JW har köpt en ny skiva som jag tycker är riktigt bra, The Hives senaste.
En gratisblaska som de envisas med att kalla samhällsinformation och släng in i vår lägenhet har gett den närmast botten betyg. Det säger mer om hur inkompetenta de är är om min musiksmak.

Vit Jul

Något av det bästa vi lagt energi på måste jag säga.

Kolla mer på
http://kampanj.iogt.se/
Där kan även du gå in och skriva på kontraktet:
Jag som förälder
eller närstående vuxen
lovar härmed:

Att under perioden
24/12 till 26/12 2007
inte använda drycker
med en alkoholhalt
över 2,25 volymprocent.

Men även kolla in vad som sker i Jul på olika platser i landet.
Själv ska jag ta och kolla lite med släkten vilka som ska fira jul här då det är avgörande för om jag kommer vara närstående vuxen.

Budget det blev en

Men eftersom jag hade tenta i torsdags så prioriterade jag tenta-plugg inför äskningsläsning. Sedan blev det äskningar och budget från torsdag eftermiddag till söndag kväll och idag började jag en ny kurs. Jag hade inte ens läst studiehandledningen. Jag känner mig efter samtidigt som jag fortfarande är slut efter mötet och skulle behöva helg. Så det blir inget plugg ikväll...

Omotiverad

Jag skrev tenta idag mellan 8 och 12. Det måste ha gått vägen annars blir jag less.
Nu på tidiga kvällen har jag gjort ett försök att prioritera bland äskningarna.
Jag känner mest för att ge upp och stanna hemma och ha ledig helg...
Vi måste prioritera bort hälften och det känns dumt. Jag har inte äskat för typ 300 000 mer än vad som behövs.
En del saker förra FS gjorde är jag lite fundersam över.

Tentaplugg

Jag är mot för ena stunden känns det lungt och i nästa kommer jag på att jag inte vet alla tecken hos någon som är PEA-drog påverkan. PEA-droger är förövrigt klassat som en hälsofarligvara och inte som en drog.
Imorgon får vi se vad det blir för frågor vår lärare valt ut av dem vi skrivit. Jag har räknat ut att jag kommer ha ca 20 min per fråga.
Samtidigt är det svårt att inte tänka på helgens budgetmöte...

Ibland vill någon så mycket fint men det är bara fel

Jag hittade en blogg på bloggtoppen på blogg.se
Man kan säga att den sticker ut lite mot resten av bloggarna. Den finns under adressen
http://michellobban.blogg.se/
och handlar om en kille som jobbar på att ta sig ut missbruk och kriminalitet. Mycket duktigt måste jag säga. Men när jag läste detta: När jag är så pass klar med mig själv så jag har något att ge vill jag ut och föreläsa inom vården och för ungdomar i åldern 12 - 20 år. Jag tror det är ett bra sätt för mig att komma ihåg hur mitt liv sett ut. Det livet som jag inte vill återvända till. Det viktiga i livet är att må bra sen spelar det ingen roll var man gör det.

Ja jag tror det kan vara bra för honom, men exmissbrukare har inget att göra i skolor och på andra platser och föreläsa för ungdomar. Det är kontraproduktivt och jag har strakt för mig att det finns forskning på att det är dumt.

Till exempel berättade en av mina kursare om att de hade kommit en välklädd konsult till hennes klass när hon gick i skolan. Han var fd narkotikamissbrukare och många i klassen tänkte aha kan man både knarka och lyckas i livet vad bra.

Mitt råd till han som har bloggen är eftersom jag förstått att han funnit AA/NA lägg din energi där. De är fantastiska!

Så trevligt!

Jag är precis hemkommen från middag hos grannarna där även exgrannarna var på besök. Mycket trevligt!
När jag kollade min mail hade jag dessutom fått detta :)

Hejsan mitt namn är --- jag undrar vad ni inom unf gör för något? Jag är
själv 17 år. Skulle du kunna ge mer info?

Tack på förhand, ---


Jag tror att --- bor i Östersund. Jag hoppas kunna göra mitt för att nå målet på 10 000 medlemmar

Det storapolitikermötet

Om en vecka alltså den 9 nov så börjar FS budgetmöte. Vi ska sätta budget för 2008.
Min gissning är att detta blir det storapolitikermötet då de som pratar bäst och har bäst härskartekniker kommer få igenom mest. Intressant men helt fruktansvärt att det ska gå till så i ett ungdomsförbund som vill vara så demokratiskt och bra.

Nu är det bestämt

Jag ska jobba på Wendelsberg när jag blir stor på riktigt. Kolla bara!
Nu gäller det bara att komma på hur jag ska nästla mig in, men oroas icke jag har mina planer mohahaha eller nått