Jamtli kan fortfarande trollbinda mig

Speciellt i rätt sällskap.
Det är grymt coolt med Jamtli alla borde åka hit åtminstone engång och gå dit.
Imorgon funderar jag på att gå dit med min bästis för att leka på Tomée och i ladugården.

Utställningen BLÅ är stämmningsfull och rekomenderas.
  • Det BLÅ - den oändliga utställningen om blått!
 Det blå i konsten. Det blå i poesi och musik. Det milda jämtlandsblå. Ungerska och japanska blåtryck. Det blå för kejsare och gudar. Längtans blå blomma. Blå folkkonst, jeans och blues...

 Den här utställningen handlar inte om en plats eller en tid - den handlar om en färg. Välkommen att träda in i det blå! Det blir poesi, kulturhistoria, natur, musik och bild i en respektlös blandning. Utställningen blir en resa genom tiden och ut i världen. En färg känner inga gränser...

 Basen i utställningen är Åsa och Håkan Wettres stora kollektion av blå ting, samlade under ett helt liv. Jämtlands läns museums stora föremålssamlingar har också vittjats på blått och kronjuvelen är naturligtvis Överhogdalsbonaderna, de vikingatida bildvävar som får berätta sin vejdeblå historia.

 Redan i entréhallen möter den milda, mjuka underbara blå som var så vanlig i länets folkkonst. Hur hade jämtländsk folkkonst sett ut om inte en kemist i Preussen år 1704 av en slump upptäckt ett intensivt blått pigment som kom att kallas preussiskt blått?

 I konstvåningen kommer bild- och ljudkonstnärer att bjudas in för att beskriva sitt förhållande till den blå färgen. I möte med dem väljs konst ur samlingarna för att spegla blått i konsten retrospektivt. Ett bildspel med det blå:s betydelse i den internationella konsten presenteras också här.

 Utställningen är resultatet av ett möte mellan fyra blå-älskare: Åsa Wettre, textilkonstnär, Håkan Wettre, intendent på Göteborgs konstmuseum och gift med Åsa, Axel Becker, formgivare och Skandinaviens enda indigofärgare, och Ulla Oscarsson, 1:e antikvarie på Jämtlands läns museum.

 I anslutning till att utställningen utkommer Håkan och Åsa Wettres bok ”det Blå” på Heidruns förlag. I boken medverkar också Axel Becker och Ulla Oscarsson med texter.

Blått är inte bara en färg, det är ett tillstånd.
www.jamtli.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback