Baka

Nu bakar jag bröd.
Gott nyttigt bröd prova du med till och med min bror äter det.
Jag är inte så grym i köket så jag råkade döda jästen i den första satsen...
Igår sa A att jag nog inte kommer vara inskriven så länge, självklart kommer jag inte vara det!
Innan fick jag jobb på SvD. Imorgon kväll ska jag på utbildning och jag bröjar jobba på torsdag dock bara halvdag eftersom det är påsk på g. Jag har fem prov-pass sedan en utvärdering. Jag fick företagssälj vilket innebär att jag får jobba 9 till 17! Jag får nog stanna om jag vill. Men jag vill egentligen inte rädda världen ett halvår och sedan vara telefonförsäljare blir ju plus minus noll i karma...

Idag ska jag på Es mammas jobb på intervju, men städa jobbiga tider är inget för mig speciellt inte där för jag gillar inte sjukdomar.

Igår hälsade jag på hos mamma när hon var barnvakt, Hilma är coolast ett och ett halvtår och redan en tatuering på magen!

Recept
Baka bröd med baljväxter

Buffé nr 1 2005, sid 39

Ingredienser
Portioner: 12 småbröd eller 2 limpor

250 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
ca 4 1/2 dl vatten
12 g (1 påse) torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl  special


Gör så här
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

FÖR ALLA?
Mjölk- och äggfri. Innehåller gluten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback